Impactul calculatorului asupra dreptului determină nu numai modificări în ceea ce priveşte realizarea funcţiei de drept, dar şi mutaţii conceptuale şi metodologice. Calculatorul nu reprezintă doar un instrument de lucru, ci un veritabil nod de comunicaţii absolut necesar juristului într-o lume în care totul se universalizează: forţa de muncă, informaţia, aplicaţiile soft, sisteme de comunicaţii, etc.
Juristul se adaptează modelului cibernetic sub raport conceptual, pentru că obiectul supus analizei sale răspunde atât principiilor logicii formale, cât şi logicii dialectice. De asemenea, el se apropie, prin activitatea sa, de ştiinţele tehnice, pentru că are la îndemână instrumente tehnico-inginereşti cu care activitatea sa devine mult mai eficientă.
Lucrarea de faţă este o încercare de a răspunde unei problematici mai largi pusă studenţilor şi specialiştilor din domeniul juridic şi anume, organizarea, sortarea, actualizarea şi interogarea bazelor de date juridice, precum şi realizarea de programe expert care să pună la dispoziţia instituţiilor ce emit acte normative, instrumente care să ajute la pregătirea, elaborarea şi urmărirea respectării acestora.
Scopul oricărui act normativ este modificarea entropiei în sistem, având drept funcţie-obiectiv productivitatea sistemului; entropia sistemului trebuie să aibă valoarea ce conduce la maximizarea funcţiei obiectiv.
Chiar în procesul controlării entropiei, prin elaborarea de acte normative, se induce dezordine în sistem, dezordine a cărei cuantificare este greu de măsurat prin mijloace clasice.
Sursele de documentare informatizate, bibliotecile şi arhivele electronice sunt mijloace fără de care juristul va trebui să-şi modifice programul de pregătire a dosarului în favoarea cunoaşterii şi înţelegerii contextului legislativ; cea mai mare parte a muncii sale este dedicată documentării şi pregătirii sintezelor de fundamentare.
Lucrarea defineşte conceptele specifice informaticii juridice, tipurile de aplicaţii, metodele şi tehnicile specifice realizării de aplicaţii informatice în domeniul juridic.
Ea îşi propune, de asemenea, să ajute studenţii să stăpînească principalele funcţii ale calculatorului, să-şi elaboreze documentele şi să interogheze bazele de date, inclusiv reţeaua INTERNET.
Dacă în momentul de fată Tribunalul electronic este opţional, iar deciziile sale sunt privite cu neîncredere, în viitor el va reprezenta o instituţie electronică ce va furniza sentinţe informatice cu un grad înalt de pertinenţă.
Lucrarea răspunde problematicii implicaţiilor pe care informatica le are în domeniul ştiinţelor juridice; aplicaţiile informatice nu mai reprezintă apanajul organizaţiei denumită "Centru de calcul"; se afirmă tot mai mult reţelele informatice (închise-intranet, deschise-internet), prin prezenţa posturilor de lucru în birourile individuale (fixe sau mobile) şi chiar în viaţa particulară (gospodărie, funcţionalitatea şi securitatea locuinţei, turism, comerţ electronic, administraţie, educaţie, mass-media, etc.).
Cartea se adresează, în primul rând, studenţilor de la facultatea de drept, care au audiat cursul de cibernetică sau informatică juridică şi au efectuat aplicaţiile practice, dar este utilă şi magistraţilor, avocaţilor, notarilor, consilierilor juridici, jurisconsulţilor precum şi cercetătorilor şi experţilor din domeniul juridic sau domeniile conexe.
Ea reprezintă rezultatul experienţei didactice, a activităţii din cadrul Departamentului Documentare, Cercetare şi Informatică al Curţii Constituţionale, organizaţii de expertiză, de reprezentare sau guvernamentale; ele reprezintă locul în care au fost elaborate şi puse în practică modelele expuse în lucrare.
Spre deosebire de lucrarea "Cibernetica dreptului", aceasta este o lucrare practică, scrisă îndeosebi pentru studenţii care, aflaţi în faţa calculatorului, utilizează serviciile acestuia pentru perfecţionarea în domeniul dreptului şi elaborarea lucrărilor. Principalul mijloc de comunicaţie al juristului îl reprezintă limbajul natural (semantic), de aceea limbajul juridic este prin excelenţă un limbaj tehnic. Cel de-al doilea mijloc de comunicaţie este limbajul sintactic adică limbajul calculatorului, care este pentru jurist un mijloc de comunicaţie, un instrument. Calculatorul sprijină demersul cognitiv al juristului fără a-l putea înlocui de aceea teama juristului de calculator este doar rezultatul practicii cu mijloace clasice sau a prejudecăţii.
Aplicaţiile informatice în domeniul dreptului configurează o nouă ştiinţă şi anume, informatica juridică, una din componentele ciberneticii juridice (jurisciberneticii), alături de jurimetrie şi modelarea cibernetico-juridică.
вторник, 11 мая 2010 г.
Подписаться на:
Комментарии к сообщению (Atom)
Комментариев нет:
Отправить комментарий