va intereseaza informatica

Search


понедельник, 10 мая 2010 г.

Notiuni generale

In acest capitol cititorul se intalneste cu o serie de notiuni teoretice (data, informatie, decizie, sistem informational si sistem informatic) fara de care nu se poate intelege restul cursului. Trebuie inteles de la inceput ca pentru a obtine informatii trebuie sa dispunem de un volum corespunzator de date pe care sa le prelucram dupa criterii diferite, iar in urma procesului de prelucrare se obtine un volum de informatii suficient de mare pentru a fi folosit de conducerea unei societati comerciale.
Se lamuresc in continuare etapele procesului de prelucrare a datelor si notiunile de sistem informational si sistem informatic.
Tinand seama de relatia om – calculator se pune problema reflectarii de catre calculator a datelor transmise de catre om, deci se definesc codurile utilizate pentru reflectarea datelor in memoria calculatorului.

1.1. Informatie, data, decizie. Clasificarea informatiilor

Conducerea moderna a activitatii unei societati comerciale este de neconceput fara a avea la baza un volum suficient de informatii. Obtinerea acestora la timp si de o calitate superioara implica utilizarea pe scara larga a tehnicii electronice de calcul. De calitatea informatiilor cu care opereaza organele de conducere si de capacitatea de analiza a acestora depinde, în ultima instanta, calitatea deciziilor luate pentru desfasurarea în bune conditii a activitatii economice.
Se poate afirma ca, din punctul de vedere al conducerii, informatia reprezinta purtatorul de noutate despre fenomenele si procesele economice care se desfasoara în cadrul unei societati comerciale sau în afara acesteia, dar au legatura cu ea si care este folosita în activitatea de analiza si decizie.
Informatia este produsul unui sir întreg de prelucrari a datelor primare care apar ca urmare a desfasurarii activitatii unei societati comerciale.
Schema simplificata a procesului de obtinere a informatiilor poate fi reprezentata astfel :

Figura 1.1. Schema procesului de prelucrare a datelor

In procesul de prelucrare are loc transformarea datelor într-o forma utila, cu un plus de cunoastere.
Datele sunt siruri de caractere (cifre, litere, simboluri, cuvinte) cu o anumita semnificatie. Ele constituie materia prima din care se obtin informatiile.
Datele, organizate într-o forma accesibila, sunt introduse în sistemul electronic de calcul în vederea prelucrarii lor cu scopul de a obtine informatii.
Din punct de vedere al procesului de prelucrare informatia este rezultatul unui proces de prelucrare a datelor, destinata utilizarii în munca de conducere si decizie.
Privita în sens de cunoastere, informatia reprezinta o stire, un semnal care reflecta starea unui sistem sau a mediului în care acesta functioneaza si care aduce receptorului ei în plus de cunoastere.
Deoarece informatiile rezulta în urma procesului de prelucrare a datelor putem spune ca ele nu sunt altceva decât produsul finit al acestui proces.
Informatiile se pot clasifica dupa diverse criterii dupa cum urmeaza :
a) dupa forma de exprimare a fenomenelor si proceselor economice pe care le reflecta, informatiile pot fi : analogice, cantitative, calitative.
- informatiile analogice caracterizeaza parametrii cu variatie continua din cadrul proceselor tehnologice, cum ar fi : intensitatea, temperatura, presiunea, viteza etc.
- informatiile cantitative sau numerice se obtin prin prelucrarea datelor numerice referitoare la fenomenele sau procesele economice ce au loc în cadrul unei societati comerciale. Ele se obtin pe baza de observatie (cântarire, masurare, numarare) sau pe baza de calcule.
- informatiile calitative sau nenumerice exprima latura calitativa a activitatii unei societati comerciale. Ele se obtin prin prelucrari succesive ale informatiilor cantitative, evidentiind aspectele pozitive sau negative ale activitatii economice. Se prezinta în general sub forma de rapoarte si sunt utilizate de catre conducerea societatii în activitatea de analiza si decizie;
b) dupa situarea în timp a procesului sau fenomenului economic reprezentat, informatiile se pot grupa astfel : active, pasive si previzionale.
- informatiile active sau operative reprezinta procesele sau fenomenele economice în momentul desfasurarii acestora. Ele sunt utilizate de catre conducerea societatii pentru luarea unor decizii operative care sa duca la îmbunatatirea imediata a activitatii unei societati;
- informatiile pasive (istorice) reflecta procesele si fenomenele economice care au avut loc într-o anumita perioada de gestiune (luna, trimestru, semestru, an). Aceste informatii sunt folosite de catre conducerea societatii pentru a elabora, pe baza unor analize economice temeinice, decizii care privesc activitatea viitoare;
- informatiile previzionale se refera la activitatea viitoare a unei societati comerciale, ele obtinându-se pe baza informatiilor pasive dar si având la baza perspectiva de dezvoltare a societatii aprobata de catre AGA. Ele sunt concretizate în programe si planuri care caracterizeaza activitatea viitoare a societatii analizate;
c) dupa continutul lor informatiile pot fi : elementare, complexe, sintetice.
- informatiile elementare reflecta operatii si procese economice ce nu mai pot fi descompuse;
- informatiile complexe se obtin prin prelucrarea celor elementare si reflecta un proces sau fenomen economic în ansamblul sau. Aceste informarii sunt redate sub forma de situatii centralizatoare sau rapoarte prin care se reflecta o anumita latura a activitatii economice pe o perioada de timp;

Комментариев нет:

Отправить комментарий